Ee niinkuin eettinen

Vastuullisuus ja eettisyys vilahtelevat varsinkin naistenlehtien palstoilla ja jutuissa alvariinsa, aina säännönmukaisesti kotimaiset yrittäjät peräänkuuluttavat vastuullisia ja eettisiä valintoja kuluttajilta. Vastuullisuus ja eettisyys eivät kuitenkaan ole synonyymejä, ja kumpaakin tarvitaan. Näillä kahdella on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä – tiedostus.

Tiedostava kuluttaja ottaa valinnoissaan huomioon tuotteen tai palvelun koko elinkaaren, raaka-aineiden valmistuksesta ja materiaalitehokkuudesta aina hävittämiseen asti. Ja kun tähän hommaan ryhtyy, loppua ei tule. Vasta silloin selviää, kuinka monimutkaisista verkoista pienikokoisenkin hyödykkeen taival koostuu, ja miksi pieni hankinta saattaa olla niin suuri. Kun asioista ottaa selvää, alkaa ehkä helpommin kyseenalaistaa kaiken tarpeellisuutta – tajuaa itse olevansa pienen pieni pyörä globaalin ryöstötalouden rattaissa.

Rauhoitettuja hanhilajeja

Vastuullisuus on ehkä kattavampi termi, joka voi pitää sisällään sekä materiaalitietoisuuden, taloudelliset vaikutukset ja sosiaalisen hyvinvoinnin, kun taas eettisyys on enemmän omantunnon, hyvän ja pahan kysymys. Ja näistä tekee vaikean kokonaisuuden myös se tosiasia, että määrittely pohjaa hyvin pitkälle yksilön maailmankatsomukseen, kulttuuriin ja arvoihin. Tuskinpa monikaan kiinalainen untuvantuottaja miettii lintujensa kipua, hän miettii ensisijaisesti perheensä elantoa, ehkä haluaa olla ylpeä tuotteestaan. Sikäläiseen kulttuuriin ei kuulu eläinten oikeudet, eikä uusin tieto eläinten kokemus- ja tunnemaailman asioista välttämättä vielä vuosiin tavoita tavallista kansaa. Siellä myöskin on vasta alettu nauttia länsimaisen elämäntavan iloista, mutta niiden seurauksia ei vielä ehkä edes haluta miettiä.

Meillä menee länsimaissa hyvin. Me tiedämme, ja selvästi nousussa on myös se, että tiedostamme. On aivan eri asia sulkea silmänsä tosiasioilta, ja väittää, että meitä ei asia koske, koska emme näe valintojemme seurauksia. Siksi onkin niin tärkeää, että me, jotka olemme olleet edelläkävijöitä, olemme vastuussa koko nykyisen talousjärjestelmän luomisesta ja vastaamme pienimmällä henkilömäärällä suurimmasta osasta maailman kulutuksesta (10% väestöstä tuottaa puolet päästöistä), teemme, valitsemme vastuullisesti, hyvin ja oikein. Meidän valintamme ohjaavat taloutta, meidän valintamme ohjaavat kehittyvien maiden kehitystä, ja meidän valintamme muuttavat maailmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.