Bee niinkuin ”Be the change you want to see in the world”

Otsikon lainaus on Mahatma Gandhilta, ja siihen kiteytyy mielestäni varsin kauniisti se, että saamme sitä, mitä annamme. Meidän maailmamme on sellainen, miksi sitä teemme. Jos haluamme elää paremmin, meidän täytyy olla parempia.

Moneen asiaan, myös ympäristöasioihin, pätee se, että vaikeinta on aloittaa. Mutta kuten olemme aikojen saatossa oppineet laittamaan paperihesarin paperinkeräykseen tavallisen roskapöntön sijaan, voimme oppia tekemään myös muita, parempia valintoja. Roskapönttöäkään ei enää tyhjennetä metsään suurelle, haisevalle tunkiolle, vaan kierrätetyt jätejakeet kulkevat puhtaina ja hajuttomina enimmäkseem uudelleenkäyttöön.

Lopulta ympäristöasioiden tekeminen käytännössä on vain pieniä tekoja. Pienien tekojen tekeminen vaatii oivalluksia ja oikeisiin valintoihin ohjaavaa ympäristöä. Jos et ole kokeillut nyhtökauraa, mitä menetät, vaikka kokeilisit? Voisitko kokeilla puolen tunnin pyöräilyä töihin sen sijaan, että menet autolla? Voisitko vaihtaa kodin puhdistusaineet ympäristömerkittyihin? Tarvitsetko todella sen uuden paidan tai laukun, vai voisitko ehkä tällä kertaa jättää sen kauppaan tai vaihtaa esimerkiksi käytettyyn tai kierrätysmateriaalista valmistettuun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.