Aa niinkuin auto

Auto on suoranainen ympäristörikos, sen ympäristökuorma, lähinnä fossiilisten polttoaineiden käytön muodossa on merkittävä. Moni myös varmasti tietää tämän, mutta auto tuntuu olevan osa suomalaista identiteettiä, ja ehdotus siitä luopumisesta tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta.

Autoon liittyen on kuitenkin helppo tehdä parempia valintoja:

1. Jos asut kaupungissa, mieti, kuinka paljon todella tarvitset autoa. Jos käytät sitä aktiivisesti pitkillä matkoilla, kuljetat paljon tavaraa, julkiset eivät tarjoa todellista vaihtoehtoa. Sen sijaan satunnainen taksimatka ja julkisten kuukausikortti tulevat usein edullisemmaksi kuin auton ylläpito, jos auton käyttökin on satunnaista. Pyöräily ja kävely lyhyillä matkoilla vähentävät päästöjä merkittävästi ja edistävät terveyttäsi. Turhimmat matkat autolla ovat alle 10 kilometrin matkoja, jotka taittaisi muutoinkin kohtuullisessa ajassa.

2. Tarjoa mahdollisuuksia kimppakyyteihin. Useimmilla meistä on joku, joka kulkee samaan suuntaan – ja mitä enemmän yhdellä matkalla kulkee ihmisiä ja tavaraa, sitä pienemmiksi yhden ihmisen osuus päästöistä muodostuu. Ja onhan kaksin aina kivempaa.

3. Huolla autoa – elinkaaren pituus vähentää valmistuksen aiheuttaman ympäristökuorman osuutta käyttövuotta kohden. Hyvin huollettu auto toimii parhaalla mahdollisella tavalla, eikä esimerkiksi päästä ilmakehään palamattomia hiilivetyjä. Lisäksi jälleenmyyntiarvo pysyy paremmin, myös silloin, kun auto siirtyy peltilehmien taivaslaitumille. Mitä enemmän juuri sinun autossasi on osia ja materiaalia, jotka voidaan vielä käyttää uudelleen, sitä pienemmäksi muodostuu jonkun muun auton tai muun tuotteen ympäristökuorma.

4. Mieti päästöjä, kun vaihdat autoa. Erilaiset turbo-, flexfuel- ja hybridiratkaisut tiputtavat auton käytönaikaisia päästöjä huomattavasti. Polttoaineratkaisut täytyy toki miettiä itselle helpoiksi, ja jos esimerkiksi biokaasua ei ole omalla kotiseudulla saatavilla, se ei ole silloin fiksu ratkaisu, tai poikkea päästöiltään fossiilisista, jos kuitenkin pääasiallisena polttoaineena on bensiini. Jos taas ajaa pääsääntöisesti lyhyttä matkaa ja kaupunkiajoa, sähköön perustuvat ratkaisut ovat aidosti kilpailukykyisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.