Vallankäytön oppitunti

Mikä vallassa kiehtoo? En osaa sanoa, mutta vähän niinkuin toivoin kuulevani tuohon kysymykseen vastauksen tänään aamulenkillä. Tuo kysymys jäi ainakin osin edelleen avoimeksi, helpointahan olisi jättää päätökset vain muille. Mutta vallasta silti puhuttiin, ja minä mitoitin lenkkini kerrankin oikein – Jarin sanoessaan heipat, kotiovelle oli matkaa sata metriä.

Valta – se on jotain, mikä vaikuttaa. Jos kuuntelit, muistat ehkä paremmin, miten Sarasvuo sen määritteli. Herättävää on kuitenkin se, että jokainen käyttää, tai luovuttaa valtaa koko ajan kaikkiin muihin nähden. Mutta silloin, kun valtaa käytetään hyvin ja positiivisesti, siitä ei tule hallituksi tulemisen tunnetta, vaan valta on kaikille voimaannuttavaa. Sekä sitä käyttävälle, ja sille, jonka puolesta valtaa käytetään. Tavallaan aika kommunistinen meininki.

Vaikka vallan merkit voi nähdä jokainen, ruotsalaiset insinöörit eivät olleet tarpeeksi nöyriä fysiikan lakien edessä pitääkseen Vasa-laivan pinnalla.

Ihana havainto oli myös se, että huomio on vallan ja rakkauden valuutta. Sillähän sitä valtaa ja rakkautta saa, huomioimalla ja antamalla itseään läheisilleen ja ystävilleen. Jos ei ole itsestään mitään annettavaa, ehkä valta on väärissä käsissä. Ja usein sen on tainnut luovuttaa niihin käsiin itse. Hyvän vallan alla voimavaroja säännöstellään, eikä ammenneta koskaan täysin tyhjiin, ja kovemman kulutuksen jälkeen annetaan tilanteen palautua. Tämä pätee niin työelämässä, kuin fyysisessä treenissä, luulisin.

Vallan käyttäjän tulee myös olla nöyrä ja helposti lähestyttävä, sillä muuten valta lähtee valumaan kuin hiekka sormien välistä. Aina on se mahdollisuus, että on väärässä, että on tehnyt huonoja valintoja tai loukannut jotakuta. Silloin on parempi nöyrtyä ja pyytää anteeksi, sillä silloin on myös mahdollisuus saada anteeksi, aidosti. Se palauttaa maan pinnalle. Jos jatkaa selittämistä ja omissa harhoissaan elämistä, tiputetaan takaisin maan pinnalle kovemmalla rytinällä, ja valta menee siinä samassa.

Jälleen kerran, minä ajattelen tämän koirien kautta. Ne antavat vallan elämästään ihmiselle, joka määrittää oikeastaan kaiken. Positiivisin keinoin koulutettu koira on tasapainoinen ja hakee epävarmuustilanteessa neuvoa ihmiseltä. Se tekee työnsä innoissaan ja mielellään ja nauttii siitä, ja osaa pääsääntöisesti käyttäytyä joka tilanteessa, eikä sitä tarvitse komentaa ankarasti tai fyysisesti. Sellaisen koiran kanssa voi tehdä yhdessä ja olla yhtä, koirakko. Jos koiraa yritetään kouluttaa negatiivisin perustein, saadaan luimisteleva, epävarma ja helposti puolustautuva tai luovuttava kumppani – ei ihmisen paras ystävä voi olla sellainen.

Hyvä valta on rakkaudellista, antamista ja jakamista. Se voimaannuttaa ja sitouttaa, eikä satuta. Hyvä vallankäyttäjä kuuntelee ja huomioi – ja saa alaisistaan paljon irti, ilman väkivaltaa, kipua tai kiristystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.