Metsän merkitys

Kirjoitin jo aiemmin meidän lähimetsästä, josta puolet kaadettiin kesän alussa. Ensi viikolla lähtee loputkin. Tilalle tulee telakkaan liittyvää teollisuusaluetta.Metsän kaataminen tekee pahaa, tuntuu henkilökohtaisesti melkein siltä, kun menettäisi ystävän. Tuossa metsässä on ollut tilaa hengittää ja helppo liikkua ympäri vuoden.

En tiedä, missä jatkossa lenkkeilen, kun metsää ei ole. Täytyy etsiä uudet sieni- ja mustikkapaikat. Käytännössä on varmaan pakko autoilla johonkin, jos haluaa kunnolla metsään.

Kun metsien ja viheralueiden merkitystä on opittu viimein ymmärtämään, ja siitä vihdoin puhutaan, tuntuu kovin vaikealta ymmärtää, miksi muita ratkaisuja ei ole. Metsää ei saada takaisin hetkessä, eikä kunnon metsä edes mahdu tänne enää, kun se viimeinenkin kunnon tila viedään. Muutama puu ei tee vielä metsää, sillä metsä on toimiva ekosysteemi, joka on kehittynyt vuosikymmenten saatossa.

Olen mahdollisesti se ainoa friikki, jolle metsä on näin tärkeä. Mutta koska itse koen menetyksen näin vahvasti, on pakko miettiä, mitkä metsän puuttumisen todelliset vaikutukset ovat. Terveys, mielenterveys, ilmaa puhdistavat vaikutukset, vaikutukset hulevesiin, ja se, että metsään on pakko lähteä kauas… Kustannukset eivät ole pelkkiä maksettuja euroja, vaan myös laskenutta arvoa ja välillisiä vaikutuksia muilla elämän alueilla.

Metsistä ei kertakaikkiaan olisi enää varaa luopua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.