Kapula rattaissa

Jokaisella meistä on varmaan  joku sellainen henkilö, joka vaikuttaa arjen sujuvuuteen kohtuuttoman paljon siihen nähden, mikä hänen asemansa elämässä on. On niitä, jotka sopivat omin päin kaiken piittaamatta muiden toiveista, ja muut saavat sitten sovittaa aikataulunsa tämän henkilön mukaan. On niitä, jotka ovat ilkeitä tahallaan, ja asettavat ehtoja esimerkiksi tapaamiselle. Ja sitten on niitä, jotka kokevat oikeudekseen päättää, kuka on milloinkin riittävän laadukasta seuraa, siihen asti odotellaan varalla, ilman mahdollisuutta tehdä omia suunnitelmia.

Sillä ei sinänsä ole väliä, mistä soittamisen vaikeus johtuu, mutta se on kapulan ulkopuolisille tahoille käsittämättömän kuormittavaa. On kohtuutonta vaatia muita taipumaan omaan rytmiin, varsinkin, jos varsinainen asia ei liity kapulaan itseenaä millään järkevällä tavalla.

Minun elämäni rattaisiin vaikuttaa tällä hetkellä yksi kapula erittäin vahvasti, koska mieheni joutuu ”päivystämään” jatkuvasti, ja odottelee, milloin toisen osapuolen kuvio olisi suopea hommien hoitamiselle. Ja koska yksi meistä on kiinni saamatta aikaan mitään, meidän on paha puuhastella mitään perheenä. Se luo meidän välille turhaa skismaa ja turhautumista.

Rohkeus elää vaatii myös sitä, että pistää stopin kohtuuttomia vaatimuksille. Meidän tapauksessa sen toisen osapuolen pitäisi vain uskaltaa lähteä hommiin silloin, kun on sovittu, eikä sen mukaan, miten hänen vaimonsa PMS-oireisiin kulloinkin sopii. Moinen riippuvuus toisesta, vaikkakin läheisestä ihmisestä, ei ole mistään kotoisin. Aikuiselle ihmiselle ei pitäisi olla minkään moinen kriisi, jos itse ei aina pääse sinne, minne haluaa, tai jos joutuu olemaan hetken yksin, tai joustamaan omasta aikataulustaan. Päin vastoin, kompromissiratkaisut ja sovitusta kiinni pitäminen helpottaa kaikkien osapuolten elämää ja pidentää pinnaa.

Muiden kunnioittamista on se, että tulee paikalle ajoissa, kun on sovittu, ilmoittaa jos ei kykene, ja ottaa hommien vaatimukset huomioon. Jokaiselle tekijälle pitää antaa aikaa ja tilaa tehdä se, mitä milloinkin on tehtävä. Tunnistan toisinaan itsestänikin kapulan piirteitä, mutta lopulta epäitsekkyys on tässäkin suhteessa johtanut aina parempiin lopputuloksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.