Kesäloma ja stressitön elämä. Niin vissiin.

Minä olen tänä vuonna pitänyt kesäloman. Aloitin juhannusviikolla, ja ”lomailen” edelleen. Ei siihen rehellisesti olisi ehkä ollut oikein varaa, mutta eipä ollut siihenkään, että olisin käynyt töissä. Että tästä sitten revitään sitä kikyä.

Kuten ehkä muistanet, opiskelen tällä hetkellä päätoimisesti. Tein vielä kesäkuussa tenttejä, ja kesänkin aikana yritin opiskella ja lukea, sekä pyörittelin mielessäni aiheita gradua varten. Tämä systeemi on ihan jees, sillä opintosuorituksia on kertynyt mukavasti, ja niiden ansiosta ei taloudellistakaan ahdinkoa aiheutunut.

Keväällä yritin taas kaikkeni, jotta olisin saanut kesäksi kunnon työn. Useammastakin paikasta vastaus oli ”ehkä” – eli kyllä sillä ehdolla, että teen ilmaisen harjoittelun, ilmaista työtä. Harjoitteluun vaadittava työmäärä yliopistolla on vain karvan yli kaksi viikkoa, joten koko kesän ilmainen työ ei hirveästi houkuttele, jos palkkana on hikiset 3 op. Kai sen saa tehtyä löysääkin löysemmän lukukauden aikanakin…

Vielä suuremman dilemman aiheuttaa se, että muksuni vietti ensimmäistä koululaisen kesälomaa. Tuon ikäiselle lapselle ei ole tyrkyllä ”helppoja” hoitopaikkoja, eikä pitkien työpäivien yksinolot juurikaan houkuttele. Olisin siis joutunut turvautumaan sukulaisten ja kumminkaimojen lastenhoitoapuun, ja niinä hetkinä, kun kukaan muu ei pysty, tarvitaan maksullinen lapsenvahti. Tämä on se kohta, missä palkaton kesätyö viimeistään muuttuu kannattamattomaksi.

Onhan siinä vielä sekin, että opiskelijalle kesä olisi ainoa järkevä sauma tienata vähän ylimääräistä, sekä säästää tukikuukausia, jos haaveilee vaikka vaihtoon lähtemisestä, joiden vuoksi opinnot yleensä venähtävät. Milläs tienaaminen ja säästäminen lukuvuodelle onnistuu, jos ei työstä makseta?

Näillä spekseillä pidin kesälomani ihan hyvällä omallatunnolla. Silti koko ajan stressaan myös siitä, miltä työtön kesä näyttää CV:ssä, miten sen harjoittelun lopulta käy, olisinko kuitenkin saanut palkattomassa kesätyössä jalan johonkin oven väliin, millainen veronmaksaja oikein olen, ja miten paljon kesällä olisikaan pitänyt lukea ja opintojen edetä. Haluan kuitenkin uskoa siihen, että vielä jonain päivänä minulla on kaikki – koulutusta vastaava työ, asiallinen palkka ja ansaittu kesäloma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.