Kommunikaation tärkeys

Miksi on niin vaikeaa kertoa toisille, mitä kuuluu. Hommat eivät suju niinkuin Strömsössä, rahat ei riitä ja koko aika vaan v*tuttaa. Ihmiset kyllä näkevät sen, että kaikki ei ole hyvin, mutta miksi sen myöntäminen on niin hankalaa? Asiat selviävät vain kommunikoimalla.

Tiedottamisen ja kommunikaation kannalta hankalimpia ovat ihmiset, jotka eivät jaa tietämystään ja yrittävät selvitä kaikesta yksin. Työyhteisölle tällainen tyyppi on raskas, sillä kukaan ei saa selvää, onko hän esimerkiksi deadlinejen kanssa kusessa nilkkoja vai kaulaa myöten. Muu yhteisö voi toimia jouhevasti yhteen ja saada kaiken muun valmiiksi, mutta tämän yhden vastuualue ei valmistu ajallaan tai ei sovi muuhun kokonaisuuteen, koska se on tehty niin erillään.

”Täällä kakara, kuuleeko ipana?”

Se, joka ei kommunikoi, on myös usein hiukan syrjäytynyt ja kokee olevansa ulkopuolinen. Kannattaa ehkä miettiä, miksi. Vastuun jakaminen ja oman työn avaaminen muille ei tarkoita, että kukaan hyppii varpailla tai työpaikka lähtee alta, jos kertoo, että on ongelmia. Päinvastoin. Ongelmien salailu ja peittely johtaa epäluottamukseen – pahimmassa tapauksessa sama työ tehdään kahteen kertaan, koska huoneeseensa piiloutunut ei vastaa kysymyksiin ja väistelee ongelmien myöntämistä. Joku tarttuu hommaan, kun menee hermo, eikä uskalla luottaa, että toinen tekee samojen standardien mukaan. Kommunikoimattomuus on myös kilttien hyväksikäyttöä.

Huonosti toimiva sisäinen viestintä johtaa myös ikäviin tilanteisiin, kun ulospäin annetaan ristiriitaista viestiä. Se ei ole yleensä missään tilanteissa tarkoituksenmukaista, eikä anna luotettavaa kuvaa. Hyvin toimiva sisäinen viestintä on myös onnistuneen ulkoisen viestinnän edellytys – joskin palautteen pitää kulkea myös ulkoa sisään.

Parhaimmillaan kommunikaatio johtaa siihen, että vaikeistakin asioista jää hyvä mieli – asiat tulevat hoidetuksi ja päästään jatkamaan eteenpäin. Kaikki ei aina mene niinkuin on suunniteltu, mutta hyvällä kommunikoinnilla ja viestinnällä kaaosta voi hallita. Ongelmia ei pidä peitellä eikä esittää ulospäinkään mitään, mitä ei ole. Kun on rehellinen itselleen ja työyhteisölleen, heruu paljon enemmän ymmärrystä ja apua, kuin sillä, että yrittää selvitä kaikesta vain yksin.

 

One Reply to “Kommunikaation tärkeys”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.