Aika olla biologi

Olen yrittänyt henkisesti asennoitua, mutta tänään se taas kävi – viimeinen työpäivä kaupungin leivissä.  Nyt on aika kääntää seuraava lehti, ja alkaa jonkinlainen henkinen kehitys kohti asemaa biologina.

Minun on hiukan vaikea, ainakin toistaiseksi, nähdä itseni biologina. Olen tehnyt niin paljon soveltavaa työtä, saanut olla luova, päässyt näkemään niin monenlaista. Myös jatkossa haluan olla kaikkea sitä hyvää, minkä olen matkan varrella oppinut – mutta nyt siihen kaikkeen pitäisi lisätä vielä biologin ammattitaito. Luovuus ja ankaran tieteellinen tutkimustapa tuntuvat ainakin vielä olevan saman asian kääntöpuolia. Mutta uskon ja toivon, että etenkin ympäristönsuojeluun liittyvissä teemoissa pääsen pyöristämään rajaa näiden kahden väliltä.

Lopulta kestävä kehitys ja biologia eivät edes voi olla eri puolia, sillä kestävän kehityksen tarkoituksenahan on taata kaikenlaiset elämän edellytykset myös tulevaisuudessa, ja biologia on elämän tiedettä. Erot tulevat tieteellisyyden ankarista vaatimuksista ja rajanvedoista – kestävässä kehityksessä maantiede, talous ja biologia mahtuvat hyvin saman katon alle, tieteinä ne ovat kuitenkin erillisiä, ja sellaisina niitä käsitellään. Olen tainnut mainita joskus ennenkin, että monialaisuus on minun vahvuuteni, sen vuoksi tuntuu harmilliselta yrittää unohtaa se muu, ja keskittyä kapeaan, yksittäiseen sektoriin, mutta mennä siinä syvemmälle.

Nyt olisi kuitenkin tarve löytää se biologi minusta, jotta tämäkin sivusto pääsisi kehittymään siihen suuntaan, johon ammatillisesti koko ajan olen menossa. Ympäristönsuojelulliset näkökulmKuvahaun tulos haulle rahapuuat tulevat teksteissä siis varmaan lisääntymään, ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen varmaan painottuu johonkin muuhun, kuin työhön ja työhyvinvointiin liittyviin teemoihin. Lisäksi julkaisen uuden osion, johon toivottavasti alkaa kertymään englannin kielistä materiaalia opintojen varrelta. Se on henkisenä askeleena aika iso, vaikka englanti ihan sujuukin. Mutta ehkä sekin on jonkinlaista ammatillista ja iän mukanaan tuomaa kypsymistä, kun tuntuu siltä, että aika on sillekin kypsä.

Nyt takki on kuitenkin aika tyhjä, ja mitään tämän syvällisempää pohdintaa en tänään jaksa kirjoittaa. Hommat Turun kaupungin ympäristötoimialalla opettivat taas järjettömän paljon uutta, ja jollakin kierolla tavalla kaikki kytkeytyi taas takaisin siihen kestävään kehitykseen. Ympäristöterveydenhuolto, kulttuuri, rakentaminen, kaavoitus, luonnonsuojelu – kaikki kiehtovaa ja mielenkiintoista, kaikki kekeä. Tältä erää hommat on kuitenkin niputettu kasaan. Nyt on aika asennoitua biologiksi – kunhan tästä haikeudesta vaan ensin selvitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.