Ihan oikeita ympäristöasioita

Tiedän, että nämä ympäristömietteet ovat jääneet vähän (paljon) kaiken sosiaalisia asioita käsittelevän jalkoihin. Mutta joskos nyt sitä ihan oikeaa, siis ajatuksia ekologisesta rakentamisesta. Syynä tähän tietysti hieno rakennus – joka kuitenkin herätti mietteen, että eikö tätä voisi tehdä paremmin?

Jos rakentaisin talon, haluaisin rakentaa sen suomalaisesta puusta ja suomalaisena käsityönä. Puu on ekologinen materiaali, ja kun sitä ei polteta, siihen kasvun aikana sitoutunut hiili ei pääse vapautumaan ilmakehään. Varsinkin nykyisen tietotekniikan aikoina puuta on mahdollista sahata uskomattoman tarkasti, ja rakenteiden ei tarvitsisi edes olla perinteistä hirsiseinää. Puurakenne kuitenkin elää, ja sen täytyy hengittää, jotta vältytään kosteusongelmilta – tämä aiheuttaa hankaluuksia passiivitalo-ajattelulle – talo ei voi olla liian tiivis.

Myös lämmityksen pitäisi perustua uusiutuviin energianlähteisiin. Kaikkein mieluisin ajatustasolla olisi puupelletti – pellettikattila antaa mahdollisuuksia myös muille pelletöidyille biomateriaaleille, kuten hevosen kuivikelannalle tai oljelle. Mahdollisuuksia hyödyntää tiettyjä vaihtoehtoisia pellettimahdollisuuksia varten lainsäädännön pitää kuitenkin muuttua. Varaava takka ja kunnollinen savukaasujen polttoprosessi pitäisi saada myös. Varaavan takan hyöty tulee vastaan varsinkin silloin, kun muu lämmitys ei syystä tai toisesta toimi. Lämmitykseen voisi liittää myös maalämmön ja aurinkopaneelit – tosin niiden järkevyyshän riippuu paljon talon sijainnista.

Veden suhteen haluaisin, että talossa olisi biokäymälä – fosforin ja typen kuormitus tippuu murto-osaan, kun ulosteet ja virtsa erotetaan ja kompostoidaan lannoitteeksi. Harmaiden jätevesien käsittely on myös prosessina paljon kevyempi – saostus ja maasuodatus todennäköisesti riittää. Mieleni tekisi myös hyödyntää kevyesti puhdistettua sadevettä veden tarpeeseen. Käänteisosmoosilaitteella jopa merivedestä saa juomakelpoista, eikä laite vaadi teollisuushallin tilaa toimiakseen.

Talon rakennusmateriaaleiksi olisi kiva valita luonnonmukaista ja kierrätysmateriaaleja – ekovillaa, savitiiliä, luonnon kiveä, ja lisää sitä puuta. Kaikki mahdollisimman luonnollisessa muodossa, mahdollisimman käsittelemättömänä. Ikkunoita pitää saada, ja lasille ei taida vielä olla korvaavaa materiaalia. Vesikalusteet ja valaistus mahdollisimman tehokkaiksi, led-valaisimet olisivat luonnollinen valinta luonnonvalon ja takkatulen kaveriksi.

Lisäksi talon pitäisi olla omavarainen mahdollisimman pitkälle. Esimerkiksi sähköjärjestelmien tulisi olla niin monipuoliset, että jos muualta katkeavat sähköt, tässä talossa voi jatkaa elämää pienellä kulutuksella normaalisti. Tärkeintä on, että vesipumppu ja lämmityksen kiertopumput saavat virtaa. Samasta syystä ruokatarvikkeille pitäisi rakentaa erillinen, maan viileyttä hyödyntävä kylmiö kellariin, ja mahdolliset pakastimet saisivat myös olla kellarissa, viileässä tilassa.

Pala äiti-ihmisen todellisuutta
Yksi itse rakennettu talo

Myös tonttia täytyisi olla sen verran, että vähintään perunat, porkkanat ja sipulit mahtuu kasvattamaan omalla pihalla, sekä muutama kana. Pihapiirissä saisi laiduntaa myös muutama lammas ja biojätteistä huolehtisi possu tai kaksi. Nurmikkoa pihalle ei tulisi, vaan pihaa hoidettaisiin kuten niittyä ja/tai hakamaata  – laiduntamalla. Niittykukat ja perhoset riittäisivät toivottavasti silmäniloksi.

En tiedä, saavutanko tätä kaikkea koskaan. Mutta jos joskus edes pieniä palasia. Haluaisin nähdä, kuinka pitkään ihminen selviää omillaan menettämättä sivistyneen länsimaalaisen leimaa tai joutumatta luopumaan nykyajan mukavuuksista. Uskon, että hyvällä suunnittelulla voisi päästä hyväänkin lopputulokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.