En minä halua olla maisteri

Nytpä sekin on sanottu ääneen. Täyttelin äskettäin taas yliopistojen ja AMK:jen hakulomaketta, hakuaikahan on juuri nyt käynnissä. Minusta on kamalaa, että kaksi ammattia opiskeltuani joudun yhä miettimään, mitä haluan tehdä ”isona” – tai no, ehkä olisi parempi käyttää ilmaisua, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa.

Minä olen onnellinen, kun saan tehdä ”oikeita” töitä, enkä vain pyörittää hallinnollista puolta ja pohtia teoriaa. Minun luonteenlaatuuni sopii se, että työ vaihtelee, ja joskus saa rämpiä vyötäisiä myöten jorpakossa. Osaan projektitöiden osalta paljon käytännön asioita, riittävästi teoriaa ja hallinnollinenkin osuus pysyy hanskassa. Mutta tutkintoni ei nosta hankkeen tulosten arvoa.

Olen jo pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että yliopisto-opinnot eivät anna vahvoja valmiuksia työskentelemään muualla, kuin yliopistomaailmassa. Ja minua tämä kohtalo pelottaa. Jos nyt päädyn yliopiston maisteriohjelmaan, tuleeko minusta yksinäinen susi? Tutkija, joka kymmenen vuoden kuluttua kaivetaan tutkijan kammiostaan, kun sieltä kuuluu ”Heureka”? Ja sitten näytän tohtori Sykeröltä, ja olen vieraantunut normaalista elämästä ihan yhtä paljon, kuin kaikki muutkin kapean alan tutkijat?

Mikä tässä on niin vaikeaa? Olen valmis työskentelemään melkein missä vaan, jopa kaupan kassalla tai varastossa. Ainoa toiveeni on se, että saisin edes pienen osan työssäni miettiä, miten siinä kyseisessä työympäristössä voidaan edistää kestävän kehityksen teemoja. Ja siitäkin olen valmis tinkimään, ainakin alkuun. Kuitenkin väitän, että siihen uhraaminen loisi tehdylle työlle lisäarvoa, jopa konkreettisena tuloksen paranemisena.

Olen myös valmis opiskelemaan lisää, kun

1436352902703
Pala äiti-ihmisen todellisuutta

vain tietäisin mitä taitoja minulta työelämässä halutaan. Opiskelu ei koskaan ole ollut minulle työlästä, sillä nautin siitä, että opin uutta, ja kehitän itseäni. Ja pystyn tekemään opintoja työn ohessa tarvittaessa – niin olen tehnyt tähänkin asti. Yhtään turhaa tutkintoa en kuitenkaan haluaisi enää suorittaa. Enkä halua vieraantua todellisuudesta ja eristyä elämästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.