Sorry for being an asshole

Otsikosta huolimatta kieli on tuttu ja turvallinen suomi. Ja tekstin aiheena on taas syyllisyys. Syyllisyys omasta stressitasosta, saamattomuudesta, ja siitä, ettei jaksa olla sellainen ystävä, jonka lähipiiri ansaitsisi.

Olen ruotinut teksteissäni tätä työttömyyden ja taloudellisen toimeentulon aiheuttamaa stressiä ennenkin. Eilen kuitenkin havahduin siihen, että en jaksa olla ystävä muille, kun omat asiat pyörivät päässä koko ajan. Muiden ongelmat, vaikka vain kuunneltuina, aiheuttavat kuormitusta, joka saa ahdistumaan, ja olo on voimaton. Kaikesta vaivannäöstä huolimatta ei irtoa töitä, eikä ole rahkeita auttaa ystäviä silloin, kun he voisivat tarvita minua.

Tämä on johtanut jonkinlaiseen erakoitumiseen – ei täysin, vaan siihen, että hakeudun riittävän pinnalliseen seuraan, jossa omat ja muiden murheet voi työntää taka-alalle. Etsin hetkiä, joissa voi nauttia yksinkertaisista asioista yksin, tai pitää hauskaa miettimättä sen suuremmin mitään oikeita ongelmia. On paljon helpompaa keskittyä opettamaan koiralle parempaa agilityn takaakiertoa, kuin miettiä, miten kaveri selviää erostaan ja miten hän jaksaa. On paljon palkitsevampaa keskittyä sykemittarin lukemaan ja itsensä ruoskimiseen pitkällä lenkillä, kuin lähteä ihmisten ilmoille etsimään neulaa heinäsuovasta – sitä kontaktia, joka johtaisi pysyvään työllistymiseen.

Kai tämäkin on jonkinlainen suojamekanismi – oma kuormitus pysyy

kohtuullisella tasolla, kun vaan on välinpitämätön ja keskittyy itsekkäästi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

itseensä. Kaipaan kavereitani, mutta en kestä negatiivisia asioita. En jaksa aina olla vahva muita varten. Ja kuitenkin – minun pitäisi olla ystävä, ja ystävät ovat juuri sitä varten. Sosiaalinen elämä on psyykkistä ja henkistä hyvinvointia varten. Nyt ymmärrän paremmin myös syrjäytymisen perusmekanismeja.

Sori, olen viimeaikoina ollut kusipää. Mutta ehkä tämä tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.