Luontais- ja uskomushoidotkin ovat bisnestä

En ole varmaan ainut, joka on törmännyt salaliittoteorioihin yhteiskunnan motiiveista rokottaa kansaa systemaattisesti, tai siihen, että tuloksia vääristellään.

Salaliittoteorioihin uskovilla on yleensä hyvin vahva suhde johonkin luontais- tai uskomushoitoon. Ja se, mikä minua ihmetyttää, on se, että myös ne ovat kalliita – ihminen jopa maksaa kulut itse, toisin kuin julkisessa terveydenhoidossa, missä kulut kuuluvat yhteiskunnalle. Yhteiskunta maksaa esimerkiksi rokotukset ennaltaehkäisevänä terveydenhoitona ja valtaosan julkisen terveydenhuollon todellisista kuluista, koska on taloudellisesti järkevämpää ja oikeudenmukaista ennaltaehkäistä, tai hoitaa kaikkia, sosiaalisesta asemasta riippumatta.20150104_145305

Terveydenhuollon kustannuksiin kuuluu paljon enemmän, kuin se rokote. Välillisesti maksetaan asianmukaisista hoitotiloista, henkilökunnan koulutuksesta, tarpeellisesta laitteistosta, tilojen siivouksesta ja ylläpidosta, sähköstä, tietoturvasta, sekä tietysti lääkkeistä ja tarvittavista hoitovälineistä. Siinä mittakaavassa, missä julkinen terveydenhoito, tai yksityinenkin, toimii, ei kyse ole mitenkään edullisesta lystistä. Kuitenkin kaikki on tarpeellista potilaiden turvallisen hoidon takaamiseksi. Asiakkaalle terveyskeskuskäynti maksaa pari kymppiä, yhteiskunnalle varmaankin muutaman satasen – jo pelkästään vastaanottohenkilön, terveydenhoitajan ja siivoojan palkoista kertyy ihan sievoinen summa.

Luontaishoitaja, tai mikä tahansa itsenäinen yrittäjä, voi päästä hyvinkin pienillä kuluilla – joko vastaanottotila on pieni vuokrattu huone(isto), tai vastaanotto voidaan jopa järjestää oman kodin yhteydessä. Koska säätelyä ja toimintaohjeita esimerkiksi potilasturvallisuuden takaamiseksi ei juuri ole, siivous- ja puhtaanapitokulut ovat maltillisia, ja tämäkin puoli yrityksen pyörittämisestä voidaan hoitaa itse. Tarvittava välineistö on yleensä lähes kertaluonteinen hankinta, ja ”lääkeaineita” keräillään parhaassa huussin nurkalta. Ja silti tuntihinta voi pyöriä 250 euron tietämillä, ja yksilöllisistä lääkkeistä toki laskutetaan erikseen.

Vertailun vuoksi – minä laskutan tarpeen vaatiessa 75€/h kestävän kehityksen konsultoinnista, sisältäen myös kaikki sivukulut. Jos tämä ottaisi tuulta alleen, homman pitäisi olla täysin kannattavaa.

Luontaislääkkeiden turvallisuutta on äärimmäisen vaikea taata – kukaanhan ei voi olla varma, onko hoitajan tuottama valmiste ehkä saastunut, tai onko sen toimivuutta tutkittu. Eihän edes se ole varmaa, onko valmisteissa mitään muuta kun pelkkää nokkosta tai sokeria. Kuten jo edellä todettu, lääkeaineet ovat usein halpoja.

Lääketehdas taas joutuu työllistämään tutkimusosastolleen kymmeniä, jopa satoja ihmisiä, tutkimaan lääkevalmisteita vuosikausia, ennen kuin ne saadaan markkinoille, sekä investoimaan massiiviseen laitteistoon ja jälleen henkilökuntaan, jotta pystytään tuottamaan kaikki standardit täyttäviä lääkkeitä, joissa ei esiinny laadunvaihteluita, ja joiden mahdolliset haittavaikutukset tunnetaan.

Lisäksi tarvitaan massiivinen jakeluverkosto, myyntiorganisaatio, joka taas tuntee valmisteet – ja tämä vaatii taas koulutusta. Myös lääkevalvonta ja lääkekorvaukset työllistävät ja aiheuttavat kuluja. Silti lääkkeiden hinnat ovat yleensä kuluttajille kohtuullisia, ja lääkeyhtiökin tuottaa voittoa. Sekin on bisnes – mutta huomattavan työllistävä ja valvottu sellainen.

Uskomus- ja luontaishoitoja ja -lääkkeitä ei valvo kukaan. Niiltä ei vaadita todisteita toimivuudesta, niitä ei korvata. Niiden tutkimiseen ei kuluteta rahaa. Suurin kuluerä on työ – jonka tekeminen ei vaadi suuria investointeja. Lääkkeiden jakeluverkosto on puhtaasti kaupallinen – ja pieni, usein hoitajien itsensä tai jonkun vähän suuremman salatieteilyjärjestön pyörittämä. Suurin osa tuotosta jää siis hoitajalle itselleen.

Ja tällä yksinkertaisella taustoituksella tulen siihen tulokseen, että luontaishoitajilla täytyy olla hervottomat katteet. Ja minun ymmärrykseni mukaan se on erittäin tuottoisa bisnes – jonka empaattiset edustajat ovat hyviä manipuloimaan ihmisiä uskomaan tällaisiin salatieteisiin ja salaliittoihin tutkitun tiedon sijaan.

Ja tähän ansaan muksahtaneilta kupataan rahat, ja kumpikin osapuoli on tyytyväisiä? Toinen, koska sai hoitoa, johon voi vain uskoa todisteiden puuttuessa, ja toinen, koska rahaa tulee sillä, että osaa olla empaattinen ja säveltää satuja valmistamistaan ”lääkkeistä”? Kehtaako joku vielä väittää, että tämä ala on jotain muuta, kuin kylmää bisnestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.