Sainko minä tämän aikaan?

En ole hetkeen käynyt Ruissalossa – vuosina 2012-2013 siellä tuli juostua ihan tarpeeksi, kun tein opinnäytetyötäni saaren tammista.

Lehtopöllö Ruissalon tammessa
Lehtopöllö Ruissalon tammessa

Eilen kuitenkin päätimme lähteä perheen kanssa kävelemään Ruissaloon, koska päivä oli niin kaunis. Ajelimme saaren ensin päästä päähän autolla – tosi ekologista, tiedän. Mutta kuitenkin kiinnitin huomiota siihen, kuinka paljon maisemat olivat avartuneet, ja kuinka paljon lahoavaa, selvästi kaadettua tai raivattua puustoa maastossa oli. Wow.

Opinnäytetyössäni katsoin tammien tarvitsevan ympäristönhoitoa menestyäkseen. Ja koska tammi on Ruissalon luonnon avainlaji, sen hyvinvointi heijastuu myös muihin lajeihin, joita Ruissalossa esiintyy. Lisäksi ympäristön raivaus lisää lahopuun määrää, ja moni Ruissalossa esiintyvistä uhanalaisista lajeista on jollain tavalla riippuvainen lahopuusta.

En tiedä, onko aikanaan tekemälläni työllä mitään vaikutusta hoitotoimien aktivoitumiseen, vai satuinko vain julkaisemaan opinnäytteeni sopivaan aikaan. Kuitenkin tunnen tietynlaista ylpeyttä – jos minä sain moista aikaan, kykenen vaikuttamaan. Ja jos edistin Ruissalon luonnon hyvinvointia, se on yksi suurimmista saavutuksista, joita todennäköisesti koskaan tulen saavuttamaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.