Talvi ei ole kesä

Olen tällä hetkellä taas valtavan turhautunut, kun talven hyvät puolet yritetään ihan väkisin tappaa. Meillä on kerrankin myös eteläisessä Suomessa ihan mahtavat talviolosuhteet ulkona liikkumiseen ja harrastamiseen, mutta mitä tekevät huoltoyhtiöt ja kaupungin kunnossapito? Aivan, kylvävät joka paikan niin täyteen karkeaa sepeliä, että pulkan, sukset ja potkukelkan saa kyllä unohtaa.

Siitä ei ole vielä niin kauan, kun meillä elettiin vaunuikää. Joten en ole ehtinyt unohtaa, miten rankkaa niiden kanssa liikkuminen hangessa oli aamuisin, kun teitä ei oltu ehditty aurata lumesta. Lumivallien läpi voimalla puskeminen oli raskasta, ja äärimmäisen hidasta, jopa pystyssä pysyminen toisinaan hankalaa. Pulkan kanssa liikkuessa matka taittui lähes normaalia kävelyvauhtia, ja pulkka liikkui auraamattomillakin reiteillä kevyesti. Auraus ja hiekoittaminen tehtiin kuitenkin yleensä päivän aikana – jolloin kotiin pääsi iltapäivällä rattaiden kanssa kevyesti ja mukavasti, mutta pulkan kanssa kuorman repiminen oli tuskaa, ja uuden pulkan sai ostaa joka viikko.

mipa ja peba

Auraaminen on taajamaoloissa järkevää, käveleminen on kevyttä. Teitä ei kuitenkaan tarvitse aurata asfaltille asti, eikä nurmialueita kuoria multaan asti. Mutta sitä en ymmärrä, minkä vuoksi hyvän kengän tai liukuesteen alla pitävä, mutta talviliikuntavälineen alla luistava kevyen liikenteen väylä pitää pilata hiekalla? Jos hiekkaa ei kylvettäisi niin innokkaasti joka paikkaan, pulkka olisi hyvä liikuntamuoto ihan ympäri vuorokauden. Lisäksi työmatkaliikuntaa saisi halutessaan tehdä vaikka suksien kanssa – tällä haavaa kukaan tuskin haluaa pilata suksiaan sepeliin raapimalla.

Entäs, jos pyöräteille tehtäisiinkin talviajaksi latu? Tai mitäs, jos joku pätkä kävelyteistä jäädytettäisiinkin niin, että työmatkan pääsee kulkemaan luistimilla tai perinteisellä potkukelkalla? Saataisiinko aina tiellä olevaa lunta tampattua latupohjiksi kaupunkialueelle?

Hiekalle on kyllä paikkansa – ne paikat, jotka jäätyvät, ja ne olosuhteet, joissa lumi sulaa ja jäätyy. Silloin tavallinen kenkä ei enää pidä, liukuesteet kyllä. Käytännössä siis rakennusten portaikot ja jyrkät mäet, sekä tietysti alueet, joita tahallaan lämmitetään. Ahkerasta hiekan kylvämisestä riippumatta esimerkiksi Kaskenmäki Turussa on ihan tappavan liukas paikka – hiekka sulattaa itsensä läpi jäästä, ja kenkää vasten on kaikissa olosuhteissa lähes peilijää. Myös autoille lumipintaiset tiet ovat hyvät – nastat purevat tiiviiseen lumipintaan hyvin ja liikkuminen on äänentason puolesta hiljaisempaa. Keväällä, lumen alkaessa sulaa, hiekoittaminen on usein tarpeen – ja silloin siitä voi olla jopa apua lumien sulattamisessa.

Mistä asti lumi on ollut haitta liikkumiselle? Minkä vuoksi kesäolosuhteita edes yritetään ylläpitää ympäri vuoden? Ei siitä ole niin kauan aikaa, kun ihmiset vielä osasivat käyttää talvea ja sen liikuntamuotoja hyödyksi. Talvi on mahdollisuus, jonka potentiaali pitää ymmärtää. Turha hiekoittaminen on myös turhia kuluja – ehkä myös isompien kaupunkien kannattaisi tehdä Ypäjät, ja kannustaa talviseen hyötyliikuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.