Kiltti kärsii

Tunnet varmaan paljon kilttejä ihmisiä? Niin minäkin. Kiltteys on yleensä hyve, ja kilttien ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen ja yleensä tehdä myös töitä. Usein siksi, että kiltti tekee kaikkien työt.

Suurin osa ihmisistä on terveellä tavalla itsekkäitä. He pitävät kiinni omista oikeuksistaan ja sanovat vastaan, kun hommat lähtevät luisumaan väärään suuntaan. Terve itsekkyys on suojamekanismi stressiä ja rasitusta vastaan – kilteiltä tämä piirre tuntuu puuttuvan. Ja sitä käytetään työelämässä ihan surutta hyväksi.

Kiltit työntekijät ovat niitä, jotka musertuvat työkuormansa alle, koska eivät uskalla tai halua sanoa koskaan EI. Ja silloin, kun he joskus sanovat, muistetaan heitä parilla ystävällisellä sanalla – ja kiltti myöntyy jälleen. Ei kuitenkaan puhettakaan siitä, että kiltin työkuormaa jakamaan hankittaisiin joku, tai että kiltin ainainen uhrautuminen näkyisi vaikkapa palkassa. Pahimmassa tapauksessa ansaitut saldovapaatkin jäävät pitämättä, koska ”ei ehdi” – kiltti tekee siis ilmaista työtä.

Kiltin kohtalona on tehdä töitä oman terveytensä ja jaksamisensa kustannuksella. Kiltti ei voi pitää koskaan vapaata omien halujensa mukaan, esimerkiksi vuorotteluvapaasta voi nähdä kaunista unta – mutta työ tarvitsee kilttiä, hän ei voi. Mikä pahinta, myös kiltin läheiset kärsivät – lapset eivät näe vanhempiaan, kun on aina kiire töissä, ja parisuhteille ei ole aikaa, kun toinen asuu työpaikalla.

Onnekseni minä en ole kiltti. Olen tunnollinen ja teen työni hyvin, mutta tunnen myös omat rajani. Jos minä heittäydyn kiltiksi, kärsii myöskin työni laatu. Minä haluan seistä täysillä sen takana, mitä teen. Jos teen asioita pelkästä velvollisuudentunnosta, en anna sille kaikkeani. Intohimo työtä kohtaan on tärkeää, ja kiltit ovat usein luopuneet siitäkin.

Tunnistatko itsesi? Oletko sinä työpaikkasi kiltti, vai onko sinulla tervettä itsekkyyttä? Vai oletko sinä se mulkvisti, joka on tajunnut, että muut tekevät sinun työsi, kun pyydät ovelasti?2013-08-20-0525

One Reply to “Kiltti kärsii”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.