Mitä on ympäristö?

Ympäristö on enemmän kuin luonto. Se on sitä, mitä me olemme toisillemme, ja miten tai miksi me kohtelemme, rakennamme ja muokkaamme ympäröivää maailmaa.

Ympäristöjä on erilaisia – on sitä, minkä näemme, ja sitä, mitä emme näe. Rakennettu ympäristö, toimintaympäristö, luonnon ympäristö, ympäröivä arvomaailma, kulttuurinen ympäristö, sosiaalinen ympäristö, perinteet…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokaisella meillä on sellainen ympäristö, joka on meille rakas, tai jokin toinen, mikä on ahdistava. On tilanteita, joissa olisi kiva toimia toisin, mutta näkyvä ympäristö ei salli sitä. On ympäristöjä, joista saamme voimaa, ja sellaisia, jotka pitävät huolen elinmahdollisuuksistamme.

Ympäristösuunnittelijana Minä haluan vaikuttaa näihin kaikkiin ympäristöihin – tilan tunnelma ei välttämättä muutu seiniä maalaamalla, jos ahdistuksen aiheuttajista suurin on melu. Kierrättäminen ei tehostu, vaikka lajitteluohjeita jaetaan kaikkiin kotitalouksiin, jos lajittelu on käytännössä liian työlästä, tai siihen ei ole mahdollisuuksia. Sosiaaliset epäkohdat eivät poistu, jos niitä lähdetään ratkaisemaan taloudellisin perustein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.