Kestävä kehitys

on oikeastaan ”ympäristöä” parempi termi kuvaamaan sitä, mikä on minun ammatillista osaamisaluettani. Kestävän kehityksen määritelmässä törmäävät ja yhdistyvät kolme näkökulmaa: ympäristö, sosiaalis-kulttuurinen ja taloudellinen ajattelutapa.

Perinteisessä talousvetoisessa ajattelussa on menty vain yksi näkökulma edellä, ja muut ovat kärsineet. Kestävän kehityksen mukaisessa ajattelussa nämä pyritään yhdistämään – päämääränä on, että kaikki ovat syntyvässä ratkaisussa tasapainossa. Tämä tarkoittaa kompromisseja – mutta usein myös tehokkuutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kestävän kehityksen ajattelutapa pakottaa ajattelemaan lähelle, kauas ja laatikon ulkopuolelle. Ei ole jätettä, on vain raaka-ainetta. Ei ole esteitä, on vain hidasteita. Ongelmat pyritään ehkäisemään jo ennen, kuin ne ovat olemassa. Tarkastellaan vanhoja tapoja ja toimintamalleja, valitaan sieltä arvokkaat ja toimivat osat, ja poistetaan ne, joista on haittaa. Nähdään asiat uudella tavalla. Kyseenalaistetaan. Kierrätetään – ainetta, energiaa, ajatuksia, voimaa. Luodaan uutta täysin uusilla tavoilla. Ei eletä neljännesvuosittain, – vaan hetkessä ja tulevaisuudessa.

Opitaan koko ajan uutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.